Enginar
Enginar, karaciğer dostu besinler arasında ilk akla gelen sebzedir. İçeriğinde A, C, B vitaminleri ile potasyum, manganez ve kalsiyum gibi mineraller bulunur. Karaciğerin yanı sıra enginar, böbreklerde üre yoğunluğunu artırır ve üretik (idrar söktürücü) etki gösteri
Bu özelliğiyle de kanın temizlenmesine yardımcı olarak, vücuttan ödem atılmasını sağlar. İyi bir lif kaynağı olması nedeniyle sindirim sorunlarının önlenmesine de yardımcı olur. Mevsiminde enginar tüketmek ise en sağlıklısıdır.
Limon suyu
Limon, toksinlerin vücuttan kolayca atılmasını sağlayan enzimlerin salınmasına yardımcı olur. Zengin bir C vitamini kaynağı da olan limon suyu, metabolizmayı hızlandırır, sindirim sistemini destekler ve kabızlığı önler. Her sabah hazırlayacağınız limonlu ılık su, karaciğerdeki toksinlerin atılmasına destek olacaktır.
Greyfurt
İçeriğinde C vitamini ve antioksidanlar bulunan greyfurt, karaciğerin doğal arınma işlevlerine yardımcı olur. Kahvaltıda bir bardak taze sıkılmış greyfurt suyu içebilirsiniz. Greyfurt, enfeksiyonun önlenmesi ve hücrelerin kanserleşmeye karşı korunması konusunda da etkilidir. Bu nedenle greyfurt tüketimi hepatit, kolesistit ve karaciğer kanseri gibi hastalıklar başta olmak üzere birçok rahatsızlığa karşı koruma sağlar. Ancak, greyfurt bazı ilaçlar ile birlikte tüketildiğinde etkileşime girebilir. Bu nedenle tansiyon, depresyon, epilepsi, kalp ve alerji gibi hastalıklar için düzenli ilaç kullanan kişiler, doktorlarına danışmadan greyfurt tüketmemelidir.
Sarımsak
Doğal bir antibiyotik olan sarımsak, karaciğer sağlığı açısından önemlidir. Antioksidan ve antiinflamatuar etkilere sahip olan sarımsak, karaciğer iltihabının önlenmesine destek olur.
Kuşkonmaz
Kuşkonmaz, karaciğer sağlığı açısından oldukça faydalı bir besindir. Mevsiminde ve taze olarak tüketilen kuşkonmaz, karaciğerin fonksiyonlarını destekler, hastalıklara karşı koruma sağlar. Vücudun toksinlerden arındırılmasına yardımcı da olan kuşkonmazı haşlayarak salatalarınızda kullanabilir ya da zeytinyağlı yemek olarak tüketebilirsiniz.